Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 21:30 - Всички ядат манго
Автор: dietite Категория: Хоби   
Прочетен: 1521 Коментари: 0 Гласове:
0



Манго е най-консумираният плод в света. Хората по света ядат манго десет пъти повече от ябълки и три пъти повече от банани. Българите ядат малко манго, вероятно защото не са запознати с полезните му качества.

imageМанго (Mangifera) е плодът на дървото манго, род тропическо растение от семейство Смрадликови (Anacardiaceae). Култивирано е през ІV-V век пр. н.е в Индия. Пет века по-късно е разпространено в Африка, а по време на колониалния период се появява и в Америка. Походът на Александър Македонски разпространява мангото и в Европа.

Плодовете на огромното дърво (достига около 35-45 метра) узряват бавно – за 3 до 6 месеца, преминавайки през зелен, жълт, оранжев до червен цвят. Тъй като се бере зелено, мангото остава неравномерно оцветено.

Съществуват над 1000 сорта манго, но най-популярният е Mangifera indica.

Най-големите производители и износители на манго за Европа са Тайланд, Китай, Пакистан, Индонезия, Виетнам, Бангладеш и други азиатски страни. В Бразилия и Мексико също се произвеждат и изнасят огромни количества манго. В Индия има свръхконсумация на манго и почти не се изнася в други държави.

Манго е най-консумираният плод в света. Половината от световното производство на плодове са мангота. В България го пренебрегваме. Дали защото не сме запознати с полезните му качества, не знаем как да го консумираме или просто защото не харесваме вкуса му, но манго все още не е навлязло масово в менюто на българина.

Защо мангото е толкова популярно по света?                 

Манго – хранителни качества


Мангото е изключително богато на витамините С и провитамин А (бета-каротин) и добър източник на почти всички витамини. Мангото съдържа големи количества калий и мед, както и малки дози от почти всички минерали. Мангото е отличен източник на антиоксиданти – каротиноиди, полифеноли, флавоноиди, кетахини, танини и т.н. Манго може да се консумира прясно, консервирано, сушено, в десерти и конфитюри, на сок или нектар, като гарнитура на месо и риба.   

image  

Хранителни стойности в 100 г манго:
66 ккал, 0,6 г белтъчини, 0,4 ненаситени мазнини, 15 г въглехидрати и 2 г фибри

Манго – здравословни качества

  • imageМанго подобрява дейността на бъбреците и на стомашно-чревния тракт.
  • Манго защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка. 
  • Манго укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
  • Манго нормализира кръвното налягане.
Манго в диетата

Мангото не съдържа наситени мазнини и холестерол. Има среден гликемичен индекс (56). Мангото засища и стимулира храносмилането. Всичко това прави манго идеална съставка за повечето диети, без да се прекалява с количеството, защото е богато на въглехидрати.

Как да изберем и съхраним манго?

Избирайте манго с жълтеникаво-червен цвят, полумеко, с гладка повърхност. Зелените петна по мангото означават, че не е узряло, а черните, че е презряло. Узрялото манго съхранявайте в хладилник, а неузрялото оставете да доузрее при стайна температура.  

Манго е изключително полезен плод с уникален вкус. Лесно е за откриване в търговската мрежа, при това на прилични цени. Манго заслужава място в хранителното ни меню.


Тагове:   манго,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dietite
Категория: Хоби
Прочетен: 687354
Постинги: 97
Коментари: 219
Гласове: 134
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031