Манго (Mangifera) е плодът на дървото манго, род тропическо растение от семейство Смрадликови (Anacardiaceae). Култивирано е през ІV-V век пр. н.е в Индия. Пет века по-късно е разпространено в Африка, а по време на колониалния период се появява и в Америка. Походът на Александър Македонски разпространява мангото и в Европа.
Плодовете на огромното дърво (достига около 35-45 метра) узряват бавно – за 3 до 6 месеца, преминавайки през зелен, жълт, оранжев до червен цвят. Тъй като се бере зелено, мангото остава неравномерно оцветено.
Съществуват над 1000 сорта манго, но най-популярният е Mangifera indica.
Най-големите производители и износители на манго за Европа са Тайланд, Китай, Пакистан, Индонезия, Виетнам, Бангладеш и други азиатски страни. В Бразилия и Мексико също се произвеждат и изнасят огромни количества манго. В Индия има свръхконсумация на манго и почти не се изнася в други държави.
Манго е най-консумираният плод в света. Половината от световното производство на плодове са мангота. В България го пренебрегваме. Дали защото не сме запознати с полезните му качества, не знаем как да го консумираме или просто защото не харесваме вкуса му, но манго все още не е навлязло масово в менюто на българина.
Защо мангото е толкова популярно по света?
Манго – хранителни качества
Мангото е изключително богато на витамините С и провитамин А (бета-каротин) и добър източник на почти всички витамини. Мангото съдържа големи количества калий и мед, както и малки дози от почти всички минерали. Мангото е отличен източник на антиоксиданти – каротиноиди, полифеноли, флавоноиди, кетахини, танини и т.н. Манго може да се консумира прясно, консервирано, сушено, в десерти и конфитюри, на сок или нектар, като гарнитура на месо и риба.
Хранителни стойности в 100 г манго: 66 ккал, 0,6 г белтъчини, 0,4 ненаситени мазнини, 15 г въглехидрати и 2 г фибри
Манго – здравословни качества
- Манго защитава кожата от вредните външни въздействия и я поддържа свежа и гладка.
- Манго укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от сърдечносъдови заболявания.
- Манго нормализира кръвното налягане.
Мангото не съдържа наситени мазнини и холестерол. Има среден гликемичен индекс (56). Мангото засища и стимулира храносмилането. Всичко това прави манго идеална съставка за повечето диети, без да се прекалява с количеството, защото е богато на въглехидрати.
Как да изберем и съхраним манго?
Избирайте манго с жълтеникаво-червен цвят, полумеко, с гладка повърхност. Зелените петна по мангото означават, че не е узряло, а черните, че е презряло. Узрялото манго съхранявайте в хладилник, а неузрялото оставете да доузрее при стайна температура.
Манго е изключително полезен плод с уникален вкус. Лесно е за откриване в търговската мрежа, при това на прилични цени. Манго заслужава място в хранителното ни меню.
Манго и Айше гледат "Титаник"!...
Голееем смеех :) Манго Енд Айше