Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2010 21:24 - Хранене за мозъка
Автор: dietite Категория: Хоби   
Прочетен: 1692 Коментари: 0 Гласове:
0



Хранене, което стимулира мозъчната активност, засилва паметта, подобрява настроението и дори увеличава коефициента на интелигентност. Кои храни са най-полезни за мозъка? Кои хранителни вещества управляват мозъка?

image

Мозък, нервна система, хранене

Мозъкът и нервната система се състоят от уникална мрежа от клетки, наречени неврони. Всеки неврон може да образува десетки хиляди връзки с други неврони. Така се създава огромна мрежа с богата информация от знания и чувства. При научаване на нови неща се изграждат нови връзки, които променят мозъчната мрежа. Както хормоните носят послания в тялото, химикалите (невротрансмитери) носят послания в мозъка. Мозъкът и невротрансмитерите са образувани от хранителни вещества. Така, че това, което ядете и пиете, въздейства върху начина на функциониране на мозъка.

imageИзтощаване на мозъка

Антинутриентите (кофеин, цигари, захар, рафинирани храни,) нарушават мозъчните функции. Кофеинът намалява концентрацията и влошава способността за запомняне. Свръхконсумацията на захар и рафинирани храни намалява интелекта, предизвиква агресия, тревожност, хиперактивност и/или изтощение. Тютюнопушенето и вдишването на цигарен дим се натрупват в мозъка и влошават психическото здраве. Стресът съвсем обърква мозъчните функции.  

Хранителните вещества управляват мозъка

Невротрансмитерите са изградени от протеини. За да сте здрави, мотивирани и щастливи, трябва да приемате повече протеини. Но без витамини и минерали, няма как да превръщате протеините в невротрансмитери или мазнините в мозъчни клетки. Оптималният прием на витамини и минерали ускорява мисълта, засилва концентрацията и дори повишава коефициента на интелигентност.

Рибни масла за здрав и активен мозък

Рибните масла са изключително полезни за мозъка, не само заради богатото съдържание на омега-3 ненаситени мастни киселини, но и заради съдържащите се в тях фосфолипиди. Фосфатидилхолинът е най-важният фосфолипид, тъй като снабдява мозъка с хранителни вещества и помага за образуването на невротрансмитера ацетилхолин. Ацетилхолинът е пряко свързан с паметта. Недостигът на този невротрансмитер освен, че е отговорен за слабата памет, причинява сънливост, пресъхване на устата, намалено сънуване и дори старческа деменция. Най-добрият допълнителен източник на фосфатидилхолин е хранителната добавка лецитин.        

Оптимално хранене за мозъка
  • imageЗа да стимулирате мозъчната активност, да засилите паметта, да подобрите настроението и дори да увеличите коефициента си на интелигентност, спазвайте следните съвети:
  • Намалете приема на стимуланти като кафе, чай, шоколад и кола, на захар и рафинирани храни.
  • Намалете въздействието на цигарения дим и другите външни замърсители.
  • Консумирайте редовно риба, семена (особено ленено семе), техните масла или хранителни добавки от незаменими мастни киселини.
  • Купувайте яйца от свободно отглеждани кокошки, защото са богати на омега-3 ненаситени мастни киселини.
  • Омега-3 ненаситените мастни киселини са по-силен антидепресант от антидепресантите.
  • Осигурете си оптимален прием на витамини и минерали.
  • За да подобрите паметта си, приемайте добавки от витамини от групата В, които съдържат повече витамин В5.
  • Намалете стреса и реагирайте по-спокойно в напрегнати ситуации.


Тагове:   мозъка,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dietite
Категория: Хоби
Прочетен: 687356
Постинги: 97
Коментари: 219
Гласове: 134
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031