Постинг
18.03.2010 22:04 -
Диета от Тибет
Тибетската диета изключва месото и препоръчва растителната храна. Една седмица се спазва вегетарианската тибетска диета, след което може да се включи и малко месо в храненето. Консумират се много плодове и зеленчуци.
Диетата от Тибет освен, че води до отслабване, освобождава организма от токсините. Важно е храните да се дъвчат бавно и да се консумират на малки порции.
Вегетарианска тибетска диета – примерно меню
Понеделник
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 1 сухар
Обяд: 150 г варен зрял боб; 1 салата от домати, печени чушки, лук и магданоз; 1 ябълка или портокал
Вечеря: 1 салата от зеле, подправено с лимонов сок; 200 г плодове по избор; 1 чаша минерална вода
Вторник
Закуска: 1 ябълка
Обяд: 200 г варена риба; 1 плодова салата с плодове по избор, кисело мляко и мед; 1 портокал
Вечеря: 250 г печен патладжан; 3 домата; 1 филийка ръжен хляб; 1 чаша доматен сок
Сряда
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 2 сухара
Обяд: 200 г варен зрял фасул; 1 салата от домати, краставици, лук и 1 скилидка чесън, подправена с растително масло
Вечеря: 200 г салата от цвекло, подправена с растително масло; 1 филийка ръжен хляб; 2 ябълки; 1 чаша доматен сок
Четвъртък
Закуска: 2 сухара
Обяд: 250 г варена риба; 1 салата от домати, печени чушки, лук и магданоз; 1 чаша ябълков сок
Вечеря: 200 г варен зрял фасул; 200 г пресни настъргани моркови, подправени с растително масло; 1 чаша билков чай; 1 сухар
Петък
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 1 сухар
Обяд: 1 салата от настъргано зеле, подправена с лимонов сок; 1 чаша кисело мляко; 2 ябълки
Вечеря: 200 г варена риба; 200 г печени тиквички; 1 филийка ръжен хляб;
Събота
Закуска: 1 чаша ябълков сок, 1 портокал
Обяд: 200 г настъргани моркови, подправени с растително масло; 1 салата от домати, чушки и лук
Вечеря: 150 г кашкавал; 2 сухара; 1 ябълка; 1 чаша прясно мляко
Неделя
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 2 сухара
Обяд: 250 г варена риба; 1 салата от настъргано зеле, подправена с лимонов сок;
Вечеря: 200 г варен зрял фасул; 100 г кашкавал; 250 г плодове по избор; 1 чаша ябълков сок
Тибетски лечебни храни
В тибетската медицина някои храни са на особена почит. Прясното мляко лекува задух. Овесените ядки дават физическа сила. Изварата е полезна при атеросклероза, сърдечни и чернодробни заболявания. Ябълките лекуват подагра и атеросклероза. Орехите тонизират нервната система. Стафидите се борят срещу главоболието. Лимоните помагат при заболявания на женските полови органи.
Диетата от Тибет освен, че води до отслабване, освобождава организма от токсините. Важно е храните да се дъвчат бавно и да се консумират на малки порции.
Вегетарианска тибетска диета – примерно меню
Понеделник
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 1 сухар
Обяд: 150 г варен зрял боб; 1 салата от домати, печени чушки, лук и магданоз; 1 ябълка или портокал
Вечеря: 1 салата от зеле, подправено с лимонов сок; 200 г плодове по избор; 1 чаша минерална вода
Вторник
Закуска: 1 ябълка
Обяд: 200 г варена риба; 1 плодова салата с плодове по избор, кисело мляко и мед; 1 портокал
Вечеря: 250 г печен патладжан; 3 домата; 1 филийка ръжен хляб; 1 чаша доматен сок
Сряда
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 2 сухара
Обяд: 200 г варен зрял фасул; 1 салата от домати, краставици, лук и 1 скилидка чесън, подправена с растително масло
Вечеря: 200 г салата от цвекло, подправена с растително масло; 1 филийка ръжен хляб; 2 ябълки; 1 чаша доматен сок
Четвъртък
Закуска: 2 сухара
Обяд: 250 г варена риба; 1 салата от домати, печени чушки, лук и магданоз; 1 чаша ябълков сок
Вечеря: 200 г варен зрял фасул; 200 г пресни настъргани моркови, подправени с растително масло; 1 чаша билков чай; 1 сухар
Петък
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 1 сухар
Обяд: 1 салата от настъргано зеле, подправена с лимонов сок; 1 чаша кисело мляко; 2 ябълки
Вечеря: 200 г варена риба; 200 г печени тиквички; 1 филийка ръжен хляб;
Събота
Закуска: 1 чаша ябълков сок, 1 портокал
Обяд: 200 г настъргани моркови, подправени с растително масло; 1 салата от домати, чушки и лук
Вечеря: 150 г кашкавал; 2 сухара; 1 ябълка; 1 чаша прясно мляко
Неделя
Закуска: 1 чаша прясно мляко; 2 сухара
Обяд: 250 г варена риба; 1 салата от настъргано зеле, подправена с лимонов сок;
Вечеря: 200 г варен зрял фасул; 100 г кашкавал; 250 г плодове по избор; 1 чаша ябълков сок
Тибетски лечебни храни
В тибетската медицина някои храни са на особена почит. Прясното мляко лекува задух. Овесените ядки дават физическа сила. Изварата е полезна при атеросклероза, сърдечни и чернодробни заболявания. Ябълките лекуват подагра и атеросклероза. Орехите тонизират нервната система. Стафидите се борят срещу главоболието. Лимоните помагат при заболявания на женските полови органи.
Няма коментари
Търсене